stichting Vijf broden en twee vissen.
Home
| Doelstellingen
| Reisverslagen | Contact
U bevind zich hier: Reisverslagen -> Voedselreis november 2006 Contact informatie
Voedselreis november 2006
 Verslag van de reis naar Roememië 13 November t /m 21 november 2006.

Maandag 13 november.

Het is een poos geleden dat U iets gehoord heeft van mij  over Roemenië.

Vandaag, 13  november is het weer zover en ga ik, Jannie Hoogendijk met mijn dochter en haar man,Diane en Johan Speksnijder naar Roemenië.Diane heeft te kennen gegeven dat zij mijn werk graag wil overnemen en daar ben ik heel dankbaar voor. Zondagavond na de kerk zijn de mannen van de stichting 5 broden en 2 vissen bij mij thuis gekomen. Pieter van de Weijde onze voorzitter heeft uit de bijbel gelezen en met en voor ons gebeden.
En zo zijn we vanmorgen vertrokken, Johan en Diane waren om kwart voor 5 bij mij. We hebben samen de reis psalm 121 gelezen en gebeden want in onze eigen kracht kunnen we niet gaan. Wij vragen bescherming voor ons die weggaan maar ook voor hen die thuisblijven.
We hebben een voorspoedige reis gehad geen files,de natuur is prachtig mooi.

Het is een late herfst, de bomen zijn nog prachtig gekleurd en we verwonderen ons over Gods schepping.
Ik zit als een prinses achter in de auto en hoef niet te rijden,heerlijk hoor,ik laat me dit gewoon welgevallen. Ongeveer half 7 zijn we in ons hotel in Hongarije aangekomen en hopen hier lekker te slapen.

Dinsdag 14 november.

Na een heerlijke nachtrust en een stevig ontbijt gaan we verder op reis. Het weer is goed en we genieten van de natuur en het landschap. Er valt vandaag niet zoveel te beleven want het is een echte reisdag. We zijn half 9  uit Kisbét Hongarije vertrokken, het verkeer is veel drukker geworden dus het gaat niet zo snel. Om half 5 komen we aan in Ludus, het ontvangst is heel hartelijk en we zijn blij elkaar weer te zien. Na een heerlijke maaltijd maken we met Joseph een plan  hoe te werken en gaan vroeg naar bed.

Woensdag 15 november.

Een goeie mop, ik ben vergeten mijn wekker één uur vooruit te zetten op Roemeense tijd. We hadden afgesproken 8 uur uit bed, dus deze dame kwam 9 uur te voorschijn. Na ons ontbijt zijn we pakketten gaan maken,75 stuks elk van € 6,00 de inhoud is:

*
1 fles slaolie
* 1 kg bloem
*
1 kg rijst
*
1 kg suiker
*
Macaroni
*
Griesmeel
*
1 pond margarine
*
1 blik bonen
*
1 blik vlees
*
1 blik leverpastei.

Alle pakketten  gaan in de bus en wij gaan naar Chipau,de doorgaande weg is prima maar als we afslaan naar onze bestemming, rijden we met een slakkengang door de modder. Aangekomen bij  de zigeuners stap ik uit de auto en een jonge vrouw pakt mij beet en zegt dan: Cornelis , dat was erg ontroerend,zij herkende mij.
Joseph heeft een lijst met namen maar voor hij ze opnoemt ,mag ik  hen toespreken. Joseph is mijn tolk. Ik zeg:  Dat ik voedsel heb voor hun lichaam,maar belangrijker is voedsel, dat Jezus wil geven. Voedsel voor hun ziel en dat zij met hun zorgen en verdriet tot Hem mogen gaan, Want Hij wacht op hen. Dan delen we de pakketten uit en gaan naar ons logeer adres.
Voldaan,want dit is het mooiste moment,mensen vertellen van Jezus en de nood lenigen met voedsel. Het is een mooie dag geweest en bedtijd.

Donderdag 16 november

Vandaag zijn we in Tirgu Mures geweest. Allereerst naar Lydia Home. De ontvangst is hartelijk en we zijn blij elkaar weer te zien. Dan raakt  Lydia aan de praat  bij een kopje koffie en komt niet uit verteld. De kinderen van Lydia Home, een kinderhuis,  zijn inmiddels groot geworden de oudste Betty is 22jr. en de jongste 14jr.Er zijn veel problemen, de puberteit speelt een rol en de kinderen willen hun eigen gang gaan. Wij hebben Lydia Home en Dorcas House  blij kunnen maken met 400 kg was poeder, wat zeer welkom was.

Na Lydia Home gaan we naar Dorcas House, ook een kinderhuis, Szabo Istvan  de directeur verwacht ons al, het is goed elkaar te zien. Hij heeft veel te vertellen over de kinderen en de plannen die ze hebben, hoe verder te gaan.

Daarna zijn we naar Koronko gegaan naar Jutka en Pieter, echte vrienden van mij,daar hebben we een maaltijd gebruikt, fijn bij gepraat en toen weer terug naar Ludus.

Vrijdag 17 november.

Vandaag gaan we weer naar Tirgu Mures. Rond 10 uur  worden we verwacht op de Circubue(regenboog) School. Het is heerlijk om hier weer te zijn,voor Johan en Diane is dit de eerste keer.  Vanuit Nederland hebben we 2 computer schermen meegebracht waar ze erg blij mee zijn.
Op school is begonnen om de oudere meisjes  naailes te geven zodat ze hun eigen kleren kunnen maken. Er is een garage omgebouwd tot atelier er staan 6 naaimachines. Eva de lerares is heel handig met de meisjes. Ze zijn nu met patchwork bezig en in mei hopen ze spullen op de markt te verkopen. Wij hebben heel wat gekleurde lappen stof mee genomen voor hen. Alle geefsters hartelijk bedankt namens de zigeuner meisjes en hun lerares Eva.

Daarna hebben we Tibi onze zigeuner tolk gebeld, en zijn de zigeuner heuvel op gegaan.
Het was behoorlijk glibberig en modderig. Gelukkig ben ik niet gevallen. Het was heel emotioneel want ze herkende mij als; Cornelis wife, en ik werd van alle kanten gekust. Ze vertelden al de dingen die we in het  verleden met elkaar beleefd hadden. Het mooiste vond ik dat zij Cor herinnerden omdat hij altijd over Jezus sprak. We stonden in de modder tussen de krotten en Ellik een zigeuner zei: Nu is Cor boven bij Jezus.
Tibi belooft dat wij op tijd de lijst met namen van  kinderen zullen krijgen zodat ze met kerst een pakket kunnen ontvangen.

Daarna zijn we naar C.E.Union geweest, een plaats waar je goed kan overnachten. De beheerder Halmen Istvan heeft veel verteld over het werk dat zij doen. Het is inmiddels 3 uur geworden en we hebben honger .In de stad hebben we heerlijk gegeten dat ontlast onze vrienden waar we logeren, ze zijn allemaal ziek, op Joseph na.
Er heerst hier de griep , de school was ook maar voor de helft gevuld, nu hopen  we maar dat wij het niet krijgen. Ik stop, het was een enerverende maar wel hele goede dag.

Zaterdag 18 november.

Vanmorgen hebben we een wandeling gemaakt door Ludus en na de lunch zijn we de laatste  50 pakketten klaar gaan maken. De kinderen van Joseph en Tunde, Orsika en Thomas vinden het heerlijk om te helpen. Als alles klaar is  worden de pakketten naar  de pastorie gebracht van de gemeente in Ludus,zijn vrouw Izabella zal zorg dragen voor de verspreiding hiervan onder de allerarmsten. Ds Czirmay Levente nodigt ons uit voor de maaltijd 's avonds, het was heerlijk ontspannend met elkaar. Ds. Czirmay Levente vroeg of ik weer wilde zingen in de kerk. We zijn niet te laat naar bed gegaan en hopen morgen aan onze laatste dag in Ludus  te beginnen .

Zondag 19 november.

Vanmorgen zijn we met  z'n allen naar de kerk gegaan  behalve Ibolya, zij is nog niet hersteld van de griep. Het is altijd  weer goed in de kerk te zijn, waar je ook bent. De dominee  sprak over de gelijkenis van; Het verloren schaap, Lukas 15. Jammer dat we niets verstaan van het Hongaars. Aansluitend zing ik een lied in de Hongaarse taal over psalm 23: Pást to runk a Jésus ( De Heer is mijn Herder.),daarna zing ik nog: Groot is Uw Trouw o Heer,in het engels.
Als de dienst afgelopen is vraagt Izabella  of we nog even willen wachten. Zij is namelijk de organist  en ook de dirigent van  het kerkkoor. Het koor zingt  2 kerstliederen voor ons en als verrassing voor ons horen we in het nederlands: "Abba ,Vader, U alleen U behoor ik toe,U alleen doorgrondt mijn hart U behoort het toe". Heel ontroerend.

Dan nemen we afscheid van deze mensen en gaan naar Ibolya. We krijgen een heerlijk maaltijd en rusten daarna wat uit. We gaan niet te laat naar bed want morgen gaan we weer terug naar Nederland en hebben zo'n circa 2000 km voor de boeg.

Maandag 20 november.

Nadat we gelezen en gebeden hebben om bescherming gaan we op weg.
Rond 8 uur vertrekken we(we moeten zeker terug komen van de familie), ze zwaaien ons uit en we rijden rustig weg want het is nogal mistig. Als we Cluj Napoca voorbij zijn breekt het zonnetje door, de reis gaat voorspoedig rond 8 uur vinden we een hotel in Passau. Heerlijk douchen en naar bed. Morgen hopen we weer thuis te zijn.

Dinsdag 21 november.

We zijn deze dag vroeg uit de veren, eten goed en gaan weer op pad. We merken dat het weer hier anders is dan in Roemenië. Lage luchten en stevige buien komen over ons heen, maar we zitten comfortabel en droog. Half 5 arriveren we in Krimpen aan de IJssel en zijn dankbaar weer thuis te zijn. De laatste maaltijd gebruiken we met elkaar en als afsluiting van deze reis leest Diane psalm 103, Johan dankt met ons voor al het goede dat we mochten ontvangen en. Gods trouw aan ons betoond. Johan brengt mij naar huis  en we mogen terugzien op een hele goede en gezegende reis met elkaar.

Aansluitend willen wij iedereen bedanken, die ons helpen  dit werk mogelijk te maken.

Er is zoveel werk dat in stilte gedaan wordt maar onmisbaar is. Wij denken aan de dames uit en rond de Sionskerk, die iedere maand gaan sorteren en daar heel trouw in zijn. De dames in Tiendhoven en de particulieren die warme truien, mutsen,  shawls, sokken en dekens breien en haken, de kleding inzameling bij Deo Cantemus en H.I Ambacht. De chauffeur met zijn vrouw die altijd bereidt zijn ons te helpen  Nogmaals hartelijk dank.

Hartelijk groet van Jannie Hoogendijk.

 


Gepost door: j-trouwborst

Klik hier om contact met ons op te nemen

Klik hier om het gehele fotoalbum te bekijken
Klik hier om het gehele fotoalbum te bekijken
Klik hier om het gehele fotoalbum te bekijken
Klik hier om het gehele fotoalbum te bekijken
Klik hier om het gehele fotoalbum te bekijken
Sponsors
Op dit moment zijn er geen sponsor(en).

Wilt u hier ook staan?
Dat kan, klik dan hier

Bank: Postbank, NL31 INGB 0008 0005 07 at the name of Stichting 5 broden en 2 vissen, Krimpen aan den IJssel, The Netherlands.